UUTISET

VUOSI 2017


8.7.

Autojoukkojen Helsingin kilta tuo näytteille Kaartin Jääkärirykmentin omaisten päiville 8.-9.7. Polyteekkarimuseon omistuksessa olevan Marmon loistoauton, joka on ollut kenraali ( myöhemmin Suomenmarsalkka Mannerheimin) siviilikäytössä 20 -luvun lopulla. Tässä linkki artikkeliin Ruotuväki- lehdessä.


29.5.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän tiedote

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 4. kesäkuuta 2017 Helsingissä. Paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi järjestetään päivän aikana alus- ja kalustoesittelyjä, lentonäytös ja Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017:n konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin ottaa vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg. Kenttähartauden pitää kenttäpiispa Pekka Särkiö, ja paraatijoukkoja komentaa maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Petri Hulkko.

Paraatin teemana on: Maanpuolustus kuuluu kaikille. Mukana tapahtumissa on joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatiin osallistuu yhteensä yli 1300 henkilöä, 50 ajoneuvoa ja 19 ilma-alusta.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Senaatintorilla. Paraatijoukot ryhmittyvät Senaatintorille kello 11.20 alkaen.

Ohimarssi alkaa kello 13.30 Mannerheimintiellä Simonkadun - Kaivokadun tasalta ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Musiikkitalon edustalla.

Ohimarssissa on mukana jalan marssivien osastojen lisäksi 50 ajoneuvoa. Ensimmäistä kertaa paraatitapahtumassa nähdään myös 155 mm:n tela-alustainen panssarihaupitsi K9 Thunder.

Ohimarssin ylilennoissa on mukana Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita, Rajavartiolaitoksen Super Puma -meripelastuskopteri sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Paraatipäivä tarjoaa katselmuksen ja ohimarssin lisäksi myös paljon muuta nähtävää eri puolilla Helsinkiä. Merivoimien taistelu- ja tukialuksiin ja kalustoon voi tutustua Eteläsatamassa ja Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turvaan Katajanokan laiturissa.

Ennen paraatikatselmusta toteutetaan Kaivopuiston edustalla Ilmavoimien ja Maavoimien yhteinen lentonäytös, jossa esittäytyvät NH90-kuljetushelikopteri, F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjä ja taitolento-osasto Midnight Hawks. Paraatipäivän kaikilla lennoilla on säävaraus.

Kansalaistorilla on Maavoimien, Ilmavoimien ja muiden viranomaisten yhteinen koko päivän kestävä kalustonäyttely.

Päivän huipennuksena avataan Kansalaistorilla Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017:n konsertilla, jossa esiintyvät Kaartin soittokunta ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta solisteinaan Sami Pitkämö, Osmo Ikonen ja Heini Ikonen.

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia. Katselmusta ja ohimarssia voi seurata myös jättinäytöillä Senaatintorilla, Kauppatorilla ja Kansalaistorilla.

Paraati vaikuttaa Helsingin liikenteeseen. Yleisöä pyydetään saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin julkisilla liikennevälineillä ruuhkautumisen välttämiseksi. Ajoneuvoilla liikkumista on syytä välttää keskustassa paraatitapahtumien aikana, koska osa kaduista ja alueista varataan kokonaisuudessaan paraatikäyttöön.

Paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla 3.6. aikana.

Paraatin järjestelyistä vastaa Kaartin jääkärirykmentti.

Puolustusvoimat, Helsingin kaupunki ja Helsingin seudun liikenne tiedottavat liikennejärjestelyistä tarkemmin viikosta 21 alkaen.

Paraatipäivän ohjelma:
klo 8 Merivoimien juhlallinen lipunnosto Eteläsatamassa
klo 9 Seppeleenlaskutilaisuus Hietaniemessä
klo 9 - 15 Alusesittely ja Merivoimien kalustoesittely Eteläsatamassa
klo 10 - 18 Kalustonäyttely Kansalaistorilla
klo 10 - 10.50 Juhlajumalanpalvelus Tuomiokirkossa
klo 10.50 - 11.30 Ilmavoimien ja Maavoimien lentonäytös Kaivopuistossa
klo 11.20 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Senaatintorilla
klo 12 Paraatikatselmus Senaatintorilla
klo 13.30 Ohimarssi Mannerheimintiellä
klo 15 - 18 Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017 -konsertti Kansalaistorilla

Paraatiin voi osallistua ja sitä voi seurata myös verkossa puolustusvoimien kanavilla:
Puolustusvoimat.fi/paraatit
Puolustusvoimat.fi/100
Facebook.com/puolustus
Twitter@Puolustusvoimat
Youtube.fi/puolustusvoimat
Instagram.com/inttielamaa
Snapchat/inttielamaa#paraati


Dokumentti Marsalkka Mannerheimin Mercedes Benz 770 Offener Tourenwagenista 4.6. klo klo 16.05 - 16.50 YLE TV 1
Kannattaa ehdottomasti katsoa Veli Vartialan dokumentti Mannerheimistä ja Grosser Mercedeksestä. Suomen merkittävimmän mersun monista eri vaiheista. Adolf Hitler lahjoitti auton Suomen armeijan ylipäällikkö Carl Gustaf Emil Mannerheimille 16.12.1941. Autojoukkojen Helsingin killan vitriinissä Perinnetalolla on autosta tehty kiltaveli Markku Remsun ideoimana ulkoisesti tarkka pienoismalli, josta on kuvia näillä kotisivuilla Perinnetalo- osioissa.21.2.

Inttistore on lopettanut liiketoimintansa.

Sekä Inttistoren nettikauppaa että myymälää Pohjoisella Hesperiankadulla Helsingissä on suljettu. Maanpuolustusyhtiö MPY Oy:n hallitus päätti lopettaa Inttistoren toiminnan liiketoiminnan pitkään jatkuneen tappiollisuuden takia. Inttistore kiittää asiakkaita kuluneista vuosista.

Kaikki ennen 21.2. tehdyt tilaukset toimitetaan normaalisti asiakkaille. Samoin kaikki asiakaspalautukset hoidetaan. Inttistoren asiakaspalvelun sähköpostiosoite toimii normaalisti, sieltä voi tiedustella omaan tilaukseen liittyviä asioita: info@inttistore.fi

Jäsenrekisteri ja Reserviläinen –lehti jatkavat toimintaansa normaalisti

Inttistore on ollut Maanpuolustusyhtiö MPY Oy:n myyntitoiminnasta vastaava osa. MPY:n omistavat tasaosuuksin Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto. MPY:n muita liiketoiminta-alueita ovat kustannustoiminta ja jäsenrekisteri- ja hallintopalvelujen tuottaminen. Inttistoren lopettaminen ei vaikuta Reserviläinen –lehden eikä liittojen yhteisen jäsenrekisterin toimintaan.

RUL selvittää parhaillaan yhteistyömahdollisuuksia maasto- ja army -varusteiden hankinnassa. Uusista yhteistyösopimuksista ilmoitetaan jäsenistölle myöhemmin.

Allekirjoittanut vastaa mielellään kaikkiin Inttostoren lopettamiseen liittyviin kysymyksiin.

Ystävällisesti, maanpuolustusterveisin

Janne Kosonen

toiminnanjohtaja
Suomen Reserviupseeriliitto ry

Puh. 050 5810 819

janne.kosonen@rul.fi


16.2.
Autojoukkojen Helsingin killan jäsenenä pääset mukaan myös Kaartin Jääkärirykmentin killan tapahtumiin:

Lauantaina 18.3. 2017 klo 11.00 tutustuminen Helsingin Ratikkamuseoon. Opastetulla kierroksella pääsemme tutustumaan Helsingin raitiotieliikenteen historiaan. Kokoontuminen museon edessä Töölönkatu 51 A klo 10.50 Mukaan mahtuu 25 henkeä.

Ilmoittautuminen 15.3. klo 18.00 mennessä 050 4654088 tai kai.wigren@pp.nic.fi


Torstaina 8.6.2017 klo 15.00 Vierailukohteena Malmin hautausmaa. Hautausmaan puutarhuri esittelee meille alueen rakennuskantaa ja sotaan liittyviä muistomerkkejä. Lisäksi saamme pienen tietoiskun Malmin hautausmaalle aikoinaan liikennöineestä ruumisjunasta.

Kokoontuminen hautausmaan vanhalla portilla os Pihlajamäentie 35 klo 14.50. Alueella vähän pysäköintitilaa, mutta bussit 70T, 73 ja 75 ajavat portin ohi/liki. Mukaan mahtuu 25 henkeä.

Ilmoittautuminen viimeistään 5.6. klo 18.00 mennessä 050 4654088 tai kai.wigren@pp.nic.fi


21.1.

Kaartin soittokunta avasi konserttivuotensa perjantaina 20.1. kello 19 Temppeliaukion kirkossa Töölö I -konsertilla. Sasha Mäkilä toimii kapellimestarina ja pianosolistina kuultiin Martin Malmgreniä. Ohjelmassa oli mm. Sibeliuksen Karelia-sarja sekä Stravinskyn konsertto pianolle ja puhaltimille.

Kaarti viihteellä -konsertit kuullaan Espoon Tapiola-salissa maanantaina 6.2. ja Hyvinkääsalissa tiistaina 7.2. sekä Finlandia-talossa torstaina 23.2. Solisteina laulavat nuoret taiturit Iina ja Roosa Hietanen. Ohjelmassa musikaalisävelmiä sekä big band -sovituksia suomalaisista ikivihreistä.
Keskiviikkona 15.2. Finlandia-talossa kuullaan Mannerheim-konsertti ja solistiksi saapuu ruotsalainen mezzosopraano Tove Dahlberg, joka on itse sukua 150 vuotta sitten syntyneelle Carl Gustaf Eemil Mannerheimille.

Lämpimästi tervetuloa konsertteihin!
Lisätietoja: http://konserttikalenteri.puolustusvoimat.fi/fi/kaartin-soittokunta--VUOSI 2016


5.11.

Autolinnan hoivakoti Taivallahden Helmi on aloittanut toimintansa 1.11. ja Ravintola Kaarti aloitti toimintansa 4.11.


15.10.


13.11. ILMESTYVÄ TÖÖLÖLÄINEN -LEHTI

13.11. ilmestyvässä Töölöläinen- lehdessä on usean sivun artikkeli uusista Taivallahden Autolinnan alueen yrittäjistä ja heidän toiminnastaan sekä avoin kutsu saapua tutustumaan alueeseen. Myös Autojoukkojen Helsingin killasta on oma osuus saman artikkelin yhteydessä.


13.9.

Autojoukkojen Helsingin kilta otti käyttöön uuden yhdessä Kaartin Pataljoonan kanssa suunnitellun varusmiesten palkitsemistavan reserviinsiirron yhteydessä.

12.9.

Lokakuussa 2016 ilmestyy teos ”Suomi 1917”. Tämä suurteos on sukupolvemme merkittävimmän juhlavuoden virallinen julkaisu.

Professori Hannu Salmi nostaa artikkelissaan esiin kaikki ne käännekohdat, jotka rakensivat Suomesta

kulttuurikansakunnan.

Dosentti Samu Nyström kertoo kuukausi kuukaudelta, mitä todella tapahtui vuoden 1917 kuluessa.

Kymmenet tietoiskut ja runsas kuvitus antavat monipuolisen kuvan kansallisen historiamme käännekohdista sekä Suomesta ja suomalaisuudesta valtion syntyhetkellä.

Tämä nahkaselkään sidottu teos on todellinen aarre jälkipolville ja sitä on ennakkoon varattu jo lähes 1000 kappaletta. Kirjasta otetaan rajoitettu ja numeroitu 1917 kappaleen painos. Koska kirjasta
ei oteta uusintapainosta, haluamme varmistaa että Maanpuolustuskiltojen
liiton jäsenyhdistykset saavat kyseisestä teoksesta tiedon. Teos valmistuu lokakuussa 2016 hyvissä ajoin ennen juhlavuotta.

Halutessasi lisätietoja toimi välittömästi ja ota yhteyttä KUSTANTAJAN YHTEYSHENKILÖÖN KARI KINNUSEEN PUH NRO 045 1123500 TAI EMAIL kari.kirja@hotmail.com. Yhteydenotto ei velvoita teoksen hankintaan. Kyseistä teosta eivät markkinoi kirjakaupat eivätkä Maanpuolustuskiltojen liitto tai muut yhdistykset tai yhteisöt.

SISÄLLYS

Presidenttiparin saatesanat

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, prof. Kai Ekholm: Kulttuuriperintömme

Päätoimittaja Kai Linnilä: Esipuhe

Hannu Salmi: Taiteet ja kulttuurielämä itsenäisen Suomen rakentajana

Samu Nyström: Suomi vuonna 1917

Henkilöhakemisto

TOIMITUSKUNTA

KAI LINNILÄ, HANNA PUKKILA-TOIVONEN JA SARI SAVIKKO OVAT KIRJOITTANEET JA TOIMITTANEET USEITA KIITETTYJÄ TIETOKIRJOJA JA SUURTEOKSIA

KIRJAN KOKO 25 X 30 CM • 432 SIVUA • YLI 300 KUVAA

NAHKASELKÄ PINTEIN • KULTAFOLIOINTI EDESSÄ, SELÄSSÄ JA TAKANA

PAINETTU PORVOOSSA SUOMALAISELLE PAPERILLE •1917 NUMEROITUA KAPPALETTA

NUMERO YKSI LUOVUTETAAN TASAVALLAN PRESIDENTILLE


Suomi 1917 on Valtioneuvoston kanslian virallinen itsenäisyyden juhlavuoden hanke ja sille on myönnetty oikeus käyttää SuomiFinland100-tunnusta, joka on folioitu selkään sekä painettu tittelisivulle.


29.8.

KADETTIKUNNAN JA SUOMEN SOTATIETEELLISEN SEURAN TURVALLISUUSPOLIITTINEN 
SEMINAARI
Torstai 22. syyskuu 2016 klo 17.00 – 20.00
Tieteiden Talo, Kirkkokatu 6, Helsinki
    POHJOISKALOTTI OSANA POHJOLAN TURVALLISUUTTA
17.00 - 17.30    Kahvitarjoilu
17.30 - 17.40    Avaus; puheenjohtaja ministeri Jaakko Iloniemi
17.40 - 18.00     Pohjoiskalotti historian valossa; VTT Pekka Visuri
18.00 - 18.20    Suomi – Ruotsi – Norja ja suhteet Venäjään; 
suurlähettiläs René Nyberg
Tauko, virvokkeita
18.40 - 19.00     Venäjän luoteiset intressit; suurlähettiläs Heikki 
Talvitie
19.00 - 19.20   Yhdysvaltojen ja Naton tavoitteet pohjoisessa; 
suurlähettiläs Jukka Valtasaari
19.20 - 20.00    Yhteenveto ja keskustelu; puheenjohtaja
Ilmoittautumiset seminaariin 16.9. mennessä: 
kadettikunta(at)<a href="http://kadettikunta.fi/">kadettikunta.fi</a> tai Kadettikunnan verkkosivulla olevalla 
ilmoittautumislomakkeella. Tilaisuuteen on paikkoja rajoitetusti ja 
paikat jaetaan varausjärjestyksessä.
					


26.5.

Veteraanikuorma-autoseuran valtakunnallinen museokuorma-autojen kokoontumisajo ja Kuopion Kuorma-autoilijat ry:n näyttelytapahtuma 18.6.2016 Kuopiossa.


23.4.

Autojoukkojen Helsingin killalle Maanpuolustuskiltojen liiton tunnustus Vuoden 2016 internetsivut.


8.4.

Valkoposkihanhet ovat saapuneet Santahaminaan jo muutamia päiviä sitten.28.2.

MPKL:n kampanjaetuna jäsenkilloille Karttakeskuksen kirjoja 40% alennuksella.

24.2.

Kuljetusalan kuvia linkkinä killan sivuilla

Linkit- välilehdeltä löytyy uusi linkki hyvin kattavaan ja jatkuvasti täydentyvään suomalaisiin, erityisesti raskaan kuljetuskaluston kuviin. Mukana on kattavasti myös puolustusvoimien kalustoa kuvattuna tien päällä.

7.2.

Autojoukkojen Kymenlaakson killan 50- vuotisjuhla 6.2.2016

Autojoukkojen Kymenlaakson kilta juhli 2.6.2016 toimintansa 50- vuottaan mukavissa merkeissä Kouvolan Kasarmin mäellä. AJHK:n edustajat olivat muiden autojoukkojen paikalliskiltojen kanssa mukana juhlistamassa päivää. Useita muitakin AJK Kymenlaakson killan kanssa yhteistyötä tekeviä kiltoja ja vapaaehtoisia maanpuolustusyhteisöjä oli edustettuna. Ohessa kuvia puolustusvoimien uusimmasta raskaasta kalustosta, jota oli näytteillä entisellä paraatikentällä.

IMG_0434.JPG

Vetäjänä Scania G 490 8x6 puominosturilla, lavetilla liikennetraktori.

IMG_0436.JPG

VALTRA N163 Direct liikennetarktori, jota käytetään mm konttien siirtelyyn vaativassa maastossa.

IMG_0441.JPG

Mersun Actros 2741 6x6 evakuontilavalla.

IMG_0438.JPG

Ja olihan mukana myös killan entisöimä häkäpöntto Thames sekä.....

IMG_0443.JPG

Gaz- 69

24.1.

Kaartin soittokunnan kevätkonsertti

Kaartin soittokunnan perinteinen kevätkonsertti järjestetään perjantaina 22.huhtikuuta 2016 klo 19.00 Finlandia-talossa. Soittokuntaa johtavat musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola ja musiikkikapteeni Ville Paakkunainen.
Solistina laulaa Club for Five -yhtye.

Liput sähköisesti lippu.fi.

20.1.

AUTOJOUKKOJEN HELSINGIN KILLALLA ON NYT OMAT YOU TUBE- SIVUT

You Tube:ssa voit käydä tykkäämässä ja kommentoimassa videoita killan omalla kanavalla. Mikäli sinulta löytyy sopivaa "elävää kuvaa", ota yhteyttä ja sovitaan julkaisusta.

VUOSI 2015

14.11.

Suru-uutinen

Perjantai 13.11.2015 klo 22.07

Pitkän uran puolustusvoimissa tehnyt Ermei Kanninen on kuollut.

Ermei Kanninen oli yksi korkea-arvoisimmista vielä elossa olleista sotaveteraaneista. Hän menehtyi 93-vuotiaana.

Pääesikunnan päällikkönä vuosina 1978-1982 toiminut kenraaliluutnantti Ermei Kanninen menehtyi torstaina 12.11. 93 vuoden ikäisenä.

Kanninen toimi puolustusvoimissa lisäksi pääesikunnan operatiivisen osaston päällikkönä, päämajamestarina sekä yleisesikuntapäällikkönä.

Kanninen oli yksi korkea-arvoisimmista vielä elossa olleista sotaveteraaneista. Hän osallistui jatkosotaan 19-vuotiaana upseerikokelaana. Hänet ylennettiin sodan aikana vänrikiksi.

Kanninen syntyi 19.10.1922 Helsingissä.

Hänet tunnettiin myös henkeen ja vereen auto- ja autourheilumiehenä. Hän toimi nuoruudessaan mm Helsingin Eläintarhan ajojen kilpailun apulaisjohtajana. Hän toimi aktiivisesti autoilu- ja autourheilujärjestöjen johtotehtävissä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla: mm AL pj 72-78 ja FIA hallituksessa 1964-81.

13.11.

Jääkäritapahtuma Karjalohjalla sunnuntaina 15.marraskuuta 2015

Tervehdys kaikille,

Juhlavuoden tapahtumat jatkuvat sunnuntaina 15.marraskuuta Karjalohjan kirkolla, osoitteessa Keskustie 30. Tilaisuus alkaa kello 10:00 jumalanpalveluksella Karjalohjan kirkossa, jossa saarnaa rovasti Paavo Pinomaa. Päivän tekstin lukee Karjalohjan kotiseutuyhdistyksen sihteeri, kirkkoväärti Liisa Mantere.
Kirkkokahvit tarjotaan "Lasikirkossa" kello 11:15 ja esitelmä- ja muistotilaisuus alkaa Lasikirkossa 11:30.
Professori Risto Kuittinen esitelmäöi Venäjän toiminnasta Suomen autonomisen aseman lopettamiseksi 1910-luvulla ja karjalohjalaisista jääkäreistä.
JP27 Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja Kari J Talvitie kertoo suomalaisten jääkärien paluusta Suomeen helmikuussa 1918.
Kunniakäynnit ja seppelten lasku jääkäreiden haudoille tilaisuuden päätteeksi noin kello 13:00.
Lisätietoja: rt.kuittinen@gmail.com

1.11.

Tiedote Jääkärit dokumentin ensiesityksestä Itsenäisyyspäivänä.

10.6.

Automiesten 8.6. pistooliammunta (10 ls 25 m) tulokset ( kolme parasta)

1. Timo Koukkari 94 pist

2. Heikki Heikkonen 84 pist

3. Eero Hakkarainen 57 pist

8.4.

Killan sivuille on perustettu uusi sivu Perinnetyön alle, jossa seurataan erilaisin dokumentein Taivallahden entisen Autolinnan remonttia uuteen käyttötarkoitukseen.

Tästä pääset sivulle.

31.3.

Mobiili-jäsenkortti

Maanpuolustuskiltojen liiton uusimmassa tiedotteessa kerrottiin mobiilijäsenkortista ja sen tilaamisesta. Ohjeista jäi pois eräs olennainen asia (lihavoituna alla). Tässä ohjeistus uudelleen.


Mobiilijäsenkortin hankinta tapahtuu seuraavasti:

1. Lähetä sähköpostilla liittoon osoitteeseen toimisto@mpkl.fi seuraavat tiedot:
- jäsennumerosi (löytyy jäsenmaksulomakkeesta tai saat sen jäsenrekisteristä tai ota yhteyttä toimisto@ajhk.fi)
- sukunimi ja etunimi
- matkapuhelinnumero (esim: +35840123456), johon haluat mobiilijäsenkortin
- killat joihin kuulut (max. 4, korttiin laitetaan vain MPKL:n jäsenkiltojen nimiä!)

2. Lataa puhelimeesi sovelluskaupasta Lompakko-sovellus.

Tämän jälkeen saat Cardplus Oy:stä tekstiviestin, jolla voit ladata jäsenkortin puhelimeesi.

13.3.

9.5.2015 - KAARTIN SOITTOKUNNAN Äitienpäiväkonsertit Helsingissä ja Hämeenlinnassa

Viihdekonsertti äideille.

Pepe Willberg ja Kaartin soittokunnan viihdekonsertit ilahduttavat tänä vuonna äitienpäivän merkeissä sekä Helsingissä että Hämeenlinnassa!
Konsertin johtavat Kaartin soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Jyrki Koskinen sekä kapellimestari, musiikkikapteeni Ville Paakkunainen. Saimaa-yhtyeen kanssa jättimenestyksen saavuttanut Pepe Willberg laulaa sekä uutta että vanhaa Tuotantoaan.

Lauantaina 9.5.2015 kello 19.00
Finlandia-talo
Mannerheimintie 13e, 00100 Helsinki

Liput alkaen 15 €

6.3.

Talvisodan päättymisestä tulee 13.3.2015 kuluneeksi 75 vuotta. Tapahtuman muistoksi Helsingin varuskunta, Helsingin kaupunki sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt järjestävät Mannerheiminaukiolla muistojuhlan perjantaina 13.3.2015 kello 9.00 alkaen.

27.2.

Naistenpäivänä hevosvoimat ovat naiskomennossa.
Naisten moottoriurheilu- ja autoilupäivä naistenpäivänä 8.3.

Nyt on pärinäpirkoille ja surinasussuille kerrankin tarjolla oikeanlaista
naistenpäivän ohjelmaa. Moottoriurheilujärjestöt ja muutamat
automaahantuojat järjestävät yhdessä naisille suunnatun moottoriurheilu- ja
autoilupäivän Saukkolan EK:lla, Lopella.

On paljon moottoriurheilusta kiinnostuneita naisia, joita askarruttaa
miten eri lajeja voisi harrastaa. Tällä tapahtumalla haluamme esitellä
heille erilaisia vaihtoehtoja niin kilpailemiseen kuin
kilpailunjärjestämiseenkin liittyen, kuvailee järjestelyissä mukana oleva
autourheilun kansallisen kattojärjestön markkinointiyhtiö AKK Sports Oy:n
toimitusjohtaja Tiina Lehmonen.

Yhteistyö lajiliittojen kesken tällaisen tapahtuman järjestämiseksi on myös
huomionarvoista.

Kansainvälinen autoliitto FIA ja kansainvälinen moottoripyöräilyliitto FIM
sekä niiden naiskomissiot tiivistävät tänä vuonna yhteistyötään. Tämä Suomen
tapahtuma on malliesimerkki siitä, miten voimia kannattaa yhdistää.
Olemmehan siitä harvinainen maa, että meillä on edustajat molemmissa
komissioissa, FIM:n naiskomission puheenjohtaja Nita Korhonen toteaa. Tiina
Lehmonen on puolestaan FIA:n naiskomission jäsen.

Saukkolassa on paikalla liuta moottoriurheilijoita kalustoineen, eri
automerkkien edustajia ja tapahtuman juontajaa kilpa-autoilija ja
moottoriurheilutoimittaja Anette Latva-Piikkilä.

Urheilijoista paikalla on naisten kirkkainta kärkeä. Autourheilua edustavat
mm. rata-autoilija Emma Kimiläinen ja karting-kuljettaja Kaisa Eiristö.
Kaksipyöräisten puolelta paikalle saapuvat mm. suomalaisen motocrossin
ykkösnimi Sanna Kärkkäinen, endurokuljettaja Hanna Reinola, Drag Racingin
edustaja Mia-Maria Vepsäläinen sekä road racing -tähti Kirsi Kainulainen.

Saukkolan EK on Lopella sijaitseva ajoharjoittelualue, jonka radoilla on
naistenpäivän tapahtumassa tarjolla niin kyyditystä kuin mahdollisuus päästä
itse ajamaan. Paikanpäällä pääsee koeajamaan eri merkkisiä siviiliautoja
sekä kokeilemaan piileviä kilpakuljettajan kykyjään ralliauton ratissa tai
enduropyörän selässä alan ammattilaisten opastuksella. Kokeiltavissa ovat
ainakin V1600 -ralliauto, crosskarteja, enduropyöriä sekä taitoajoon ja
taloudellisen ajotavan ecorun -kilpailemiseen tarkoitettuja autoja.

Lisäksi paikanpäällä saa tietoa muista tavoista harrastaa moottoriurheilua.
Naiset ovat useiden seurojen selkäranka juuri kilpailunjärjestämiseen
liittyvissä toimissa ja lisää tekijöitä mahtuu varmasti mukaan. Saukkolassa
ovat esillä myös lajien päätapahtumat, kuten Suomen rallin MM-osakilpailu
Neste Oil Ralli.

Tapahtuma järjestetään siis sunnuntaina 8.3. klo 11-16 Lopella, Saukkolan
EK:lla osoitteessa Saukkolantie 160, 12920 Topeno. Tapahtuma on ilmainen.
Alueella on kahvilapalvelut.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä autourheilun lajiliitto AKK-Motorsport
ry, moottoripyörä- ja moottorikelkkaurheilusta vastaava Suomen
Moottoriliitto ry sekä yksityisautoilun palvelu-, etu- ja harrastusjärjestö
Autoliitto ry. Lisäksi tapahtumassa ovat mukana Mercedes-Benz, Citroën,
Peugeot, BMW ja Toyota.

Tapahtuma on maksuton.

Lisätietoja:

AKK-Sports Oy, Tiina Lehmonen, toimitusjohtaja
puh. 0400 546 410, tiina.lehmonen@autourheilu.fi

FIM, Nita Korhonen, naiskomission puheenjohtaja
puh. 0400 542 271, Nita Korhonen, cfm-director@fim.ch

Autoliitto, Taina Kytäjä-Roimu, järjestöpäällikkö
puh. 0400 877 220, taina.kytaja-roimu@autoliitto.fi

www.saukkolanek.fi

Saukkolantie 160

12920 Topeno

Karttalinkki:
https://www.google.fi/maps/place/Saukkolan+EK+Oy/@60.7731392,24.363078,17z/d

25.2.

MANNERHEIMIN PÄIVÄKÄSKYT

Mannerheim rakensi päiväkäskyillään armeijan ja yhdisti kansan. Huhtikuussa 2015 ilmestyy teos Ylipäällikön päiväkäskyt. Kustannusosakeyhtiö Amanita julkaisee ainutlaatuisen juhlateoksen numeroituna ja rajattuna 1944 kappaleen painoksena. Tämä nahkaselkään sidottu teos on todellinen aarre jälkipolville ja sitä on ennakkoon varattu jo puolentuhatta kappaletta. Koska kirjasta ei oteta uusintapainosta, haluamme varmistaa että Maanpuolustuskiltojen jäsenet saavat kyseisestä teoksesta tiedon.

Halutessasi lisätietoja toimi välittömästi ja ota yhteyttä KUSTANTAJAN YHTEYSHENKILÖÖN KARI KINNUSEEN PUH NRO 045 112 3500 TAI EMAIL kari.kirja@hotmail.com kari.kirja@hotmail.com>. Yhteydenotto ei velvoita teoksen hankintaan. Kyseistä teosta ei markkinoi kirjakaupat eivätkä Maanpuolustuskillat tai muut yhteisöt.

KIRJOITTAJA
Teoksen kirjoittaja ft Mikko Karjalainen on Suomen sotahistorian dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa.
Karjalainen työskentelee kehittämispäällikkönä Kansallisarkistossa.
Hän on myös Suomen sotahistoriallisen seuran varapuheenjohtaja.

Mikko Karjalainen: Ylipäällikön päiväkäskyt
448 sivua, n. 250 kuvaa. Painettu Suomessa.
Monitasokohopainatus kannessa, foliointi edessä, selässä ja takana.
Nahkaselkä pinteineen, satiinilakkaus kannessa. Lukunauha.
1944 numeroitua kappaletta Mannerheimin viimeisen päiväkäskyn kunniaksi (31.12.1944, käsky nro 138).

25.2.

ASEMIESILTA 15.3.2015

Asemiesillat olivat jatkosodan aikana käynnistynyt viihteellinen
tapahtumasarja joukkojen mielialan ylläpitämiseksi. Helsingin
Messuhallissa esitettyjä ja radioituja lähetyksiä kuunneltiin niin
rintamilla kuin kotijoukoissakin. Ajan merkittävimmät taiteilijat
esiintyivät näissä Pallen ja Pekka Tiilikaisen tuottamissa tapahtumissa.
Asemiesiltojen perinteitä pitivät sotien jälkeen yllä sotaveteraanit ja
entiset lotat.

Viipurin Lauluveikot toteuttaa sunnuntaina 15.3. kaksi Asemiesilta
-konserttia Ruoholahden konservatoriossa. Ensimmäinen on klo 14 ja
toinen klo 17. Konsertit johtaa dir.mus. Urpo Rauhala ja kuuluttaa Seppo
Hovi (perinteisiä asemiesiltoja ei koskaan "juonnettu" vaan niissä oli
kuuluttaja). Monipuolinen ohjelma sisältää suuren, uljaan mieskuoron
esityksiä, kvartetteja ja solisteja. Konsertit järjestetään yhteistyössä
Helsingin Sotaveteraanikuoron kanssa, jonka perinteitä Viipurin
Lauluveikot nyt kantaa. Veteraanit ovat myös itse konserteissa läsnä ja
tulevat osallistumaan loppuosan esitykseen voimavarojensa mukaisesti.
Konserteista löytyy lisätietoja web sivuilta www.vlv.fi.

24.2.

JÄÄKÄREIDEN KOULUTUKSEN ALOITTAMISEN 100-VUOTISTAIVALTA JUHLISTETAAN SAKSASSA JA SUOMESSA

22.2.

PERINNEASEKURSSI 14.-15.3. SANTAHAMINASSA (KURSSIN NUMERO 0400 15 13001)

Perinneasekurssi pidetään kahdessa päivässä 14-15.3.2015 MPK:n Helsingin piirin koulutustapahtumana. MPK:n koulutussivuilta löytyy ohjelma sekä aikataulu. Ilmoittaudu kurssille MPK:n nettisivujen kautta. Tässä linkki sivuille.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeita voi kysyä myös Autojoukkojen Helsingin killasta Harri Heikkoselta: harri.heikkonen@24.fi tai

puh: 040 7538981.

Kurssin aihe: Kurssilla opetetaan sodissa käytettyjen aseiden historia,
mallien toiminta ja huolto, sekä turvallisuuteen liittyviä asioita.
Kurssi soveltuu niin harrastajille kuin aloittelijoillekin.

Lauantaina (14.3):


8:00 Materiaalin siirtäminen luokkahuoneeseen. (aamu kahvi)
8:30 Pistoolit

 • Suomessa käytettyjen pistoolien historiaa ja toimintaa. mm. Lahti, Parabellum, FN, Mauser..

11:45-12:00 tauko

12:00 Konepistooli + käsittelyharjoitus

 • Suomessa käytettyjen konepistoolien historia ja toiminta, mm. Suomi KP31, peltiheikki.... (iltapäivä kahvi)

15:30 Materiaalin siirtäminen pois
16:00 Loppu

Sunnuntai (15.3.):


8:00 Materiaalin siirtäminen luokkahuoneeseen. (aamu kahvi)
8:30 Kiväärit

 • Suomessa käytettyjen kiväärien historiaa ja toimintaa. mm. M91, M24 Lotta, M27 Pystykorva, M28-30 SKY, M39 Ukkopekka ...

11:45-12:00 tauko

12:00 Konekiväärit ja pikakiväärit, käsittely harjoitus.

 • Suomessa käytettyjen kone- ja pikakiväärien historia ja toiminta, mm. Maxim, Emma...(iltapäivä kahvi)

15:30 Materiaalin siirtäminen pois
16:00 Loppu

Ruokailut: Aamu ja iltapäiväkahvit, kurssiin ei sisälly lounasta. Omat lounaseväät mukaan.

13.2.

AUTOJOUKKOJEN HELSINGIN KILTA OLI MUKANA KAARTIN JÄÄKÄRIRYKMENTIN VALATILAISUUDESSA 13.2.

Kaartin Jääkärirykmentin valatilaisuudessa oli vuonna 1971 käyttöönottoon vihitty lippumme jälleen näyttävästi liehumassa lippulinnassa.

26.1.

POHJOISMAISET KILTAPÄIVÄT 17.-21.6.

35. Pohjoismaiset Kiltapäivät järjestetään v. 2015 Tanskassa Aalborgin kaupungissa 17. – 21.6.2015. Samaan aikaan Suomessa ja Ruotsissa vietetään juhannusta. Osallistujien määrä on rajoitettu max 60/maa. Suomi on ollut pohjoismaisilla kiltapäivillä mukana vuodesta 1969. Kiltapäivät järjestetään joka toinen vuosi kiertäen maat Suomi, Tanska, Ruotsi ja Norja. Kaikilla kiltalaisilla on mahdollisuus osallistua pohjoismaisille kiltapäiville.

Tästä linkistä lisää tietoa.

Ilmoittaudu kiltapäiville MPKL:n sivuilla.