Uutiset ja ajankohtaista

Tervetuloa killan kotisivuille. Sivut ovat jatkuvassa kehityksessä. Aina voi parantaa. Anna palautetta "Ota yhteyttä" sivun kautta tai sähköpostilla toimisto@ajkh.fi. Ei tehdä näistä hyvät - tehdään näistä parhaat.

TUNNUSLAUSE

AUTOJOUKKOJEN HELSINGIN KILTA

VAHVASTI NYKYAJASSA

AUTOJOUKKOJEN PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN

AUTOJOUKKOJEN HELSINGIN KILTA TOIVOTTAA

TURVALLISTA MATKAA

1. Ajankohtaista:

Autojoukkojen Helsingin Killan juhlavuoden teos.

Kirjaa voi ostaa killan kautta tekemällä tilauksen killan sähköpostiin (toimisto@ajhk.fi) tai puhelimella 0405643295. Killan kautta tilattuna Autojoukkojen Helsingin Killan jäsenet saavat alennuksen, jolloin kirjan hinta 34,50 euroa + postituskulut. Muille kuin killan jäsenille hinta on 39,50 + postituskulut. Ennen 20.1.2024 liittyneille Killan jäsenille teos (1 kpl) on toimitettu/toimitetaan killan jäsenmaksuun sisältyen juhlavuoden teoksena.

Kirjaa on myynnissä myös Ravintola Kaartissa ( Pohjoinen Hesperiankatu 33 A), Sotamuseossa Suomenlinnassa, Aviation Shop:ssa sekä Helsinki-Santahaminan sotilaskodissa ja lisää myyntipaikkoja on neuvottelussa.

Mainio lahja automiehille ja -naisille.

Klikkaa kuvaa ja näet kirjasta lisää informaatiota. Paina vielä kuvasuurennoksen avauduttua siinä olevaa kuvalinkkiä.

Klikkaa kuvaa ja näet suurennoksen.

KILLAN JÄSENPÄIVÄN SAUNOMINEN SANTAHAMINASSA 3.5.

Jäsenpäivää vietetään jälleen kiireettömän saunomisen merkeissä Santahaminassa Villen saunalla 3.5. Sauna on lämmin klo 14.00 lähtien iltaan saakka. Santahaminan turvallisuustason noston vuoksi sinulla tulee olla ehdottomasti henkilötodistus mukana (ajokortti käy). Tullessasi ilmoita olevasi Autojoukkojen Helsingin killan jäsen ja meneväsi Villen- saunalle. Lupa oikeuttaa saapumaan suorinta reittiä saunalle ja pois. Tule omalla aikataulullasi. Kaikille riittää löylyä. Kilta maksaa saunamaksun. Ota mukaan omat saunajuomat ja iltapala. Saunalla on myös grilli, joten makkaran paisto sujuu mutkattomasti. Vietetään mukava hetki saunomisen, keskustelujen ja toimintaideointien merkeissä.

2. Killassa tapahtuu:

Pääesikunnan Logistiikkapäällikkö Prikaatikenraali Timo Saarinen pitämässä juhlapuhetta 20.1.2024 Autojoukkojen Helsingin Killan 60-vuotisjuhlassa.

KILLAN RETKI MOBILIA TIELIIKENNEMUSEOON SEKÄ VEHONIEMEN AUTOMUSEOON 13.4.

Mukava autohistorian hengessä toteutettu Autojoukkojen Helsingin Killan retki upean Kangasalan maisemiin Tieliikennemuseo Mobiliaan ja Vehoniemen Automuseoon. Matka sujui mukavasti Pohjolan Matkojen laadukkaalla linja-autolla tutun kuljettajan vääntäessä rattia ja polkiessa syöttöä. Opastettu kierros ja lounas Mobiliassa. Paljon oli nähtävää ja hyvin paljon jäi vielä näkemättä, vaikka ylitimme varatun opaskierrosajan reippaastikin. Suomen Sotahistorian harrastajaa sykähdyttää aina SA-1:n näkeminen. Mobiliassa voi bongata erään näistä. Marskin lempiauton Packard V-12, vaikka originaaliosia autossa ei ole paljoakaan. Loistopeli ilman muuta, mutta umpikorinen teki siitä vielä lämpimänkin. Vielä yleisen näyttelyn puolella retkeilyaiheinen teema näyttely sekä ralligallerian kokemus antoivat rahalle vastinetta. Aidot B- ryhmäläiset rallipeleinä olivat sitä jotain, vaikka niiden turvallisuus olikin kaikkea muuta kuin hyvä. Esillä oli niin ”Flying Finnssien” kuin kansainvälisen Rally Hall of Famen pelejä. Sitä ukkosen jylinää, millä ralliauton kuuli tulevan on jäänyt kaipaamaan nykyisen ”ininän” sijaan.

Vehoniemessä myös jälleen hieno näyttely ja kuuluisat kahvion tuotteet. Lusikkamunkit, valkosuklaakakut ja oman jäätelötehtaan tuotteet. Pienoismallikaupastakin nähtiin ostoksia tehtävän. Kiitokset erityisesti Mobilian Mikko Pentille ja Vehoniemen Leilalle ja luonnollisesti killan retkiläisille.

Pisteenä i:n päälle killalla oli yllätys ennen Vehoniemestä lähtöä. Killalla oli ilo palkita Lohjan kantava voima kiltaveli Jorma Malmström Keskuskauppakamarin myöntämällä erikoismerkillä. Killan varapuheenjohtaja Heimo Yrjönsalo ja puheenjohtaja Timo Koukkari ojensivat Jormalle Kultaisen elämäntyömerkin, joka voidaan myöntää henkilölle vähintään 30 vuoden työstä elinkeinoelämässä. Jormalla niitä kertyi yhden työnantajan palveluksessa 43 vuotta ja kolme kuukautta.

Kuva-albumista löytyy kuvia retkestä.


AVOIN ESITELMÄTILAISUUS 11.4. KLO 14.15 -15.30

Tilaisuus järjestettiin helmikuun tapaan ravintola Kaartissa. Esitelmää, Autojoukot Helsingissä 1918-2024, oli saapunut kuulemaan reilu 20 henkeä. Hieno juttu. Esitelmän jälkeen kirjojakin myytiin mukavasti. Esitelmän piti etuoikeutetusti kirjan kirjoittaja Marko Maaluoto. Hän esitelmöi aihetta runsaiden valokuvien ja karttakuvien kautta ja oman osansa sai myös Mechelininkadun Autolinna, joka rakennettiin aikoinaan nimeen omaan Autojoukkojen tarpeita ajatellen.

17.3.2024 KILLAN 60-VUOTISJUHLAN KUVIA

Killan 60-vuotisjuhlan kuvia on tallennettu kuva-albumiin. Käypä "peukuttamassa". Kuvia tallennetaan lisää vähitellen.

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS JA ESITELMÄ 14.3. KLO 17.30.

Killan sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 14.3.2024 klo 17.30. tällä kertaa Santahaminassa Kuljetuskomppanian luokassa.

31 kiltalaista oli saapunut "nuijimaan viime vuoden historian kirjoihin". Aluksi jaettiin juhlavuoden huomionosoituksia heille, jotka eivät päässeet aikanaan pääjuhlaan:

AJKL pronssinen ansiomerkki: Emilia ja Petteri Kokkonen

Hopeinen ansiomerkki: Jarmo Suoanttila

Automiesristi: Markku Katainen

Saimme kuulla mielenkiintoisen esitelmän Kaartin jääkärirykmentin kuljetustoimialasta ja ajoneuvokalustosta. Pääsimme myös tutustumaan uusimpaan ajoneuvokalustoon livenä. Sisu GTP, Uusi Scania kouluauto ja maastoskoottereita oli ajettu kuljetuskomppania piha-alueelle. Kiltatuotteitakin meni nini hyvin kaupan, että keväällä tehdään uusi tilaus kesää varten. Kuva-albumista löytyy kuvia tapahtumasta.


12.3.2024 SAAPUMISERÄN II/2023 RESERVIIN SIIRTO.

Killalla oli jälleen ilo palkita Kaartin Jääkärirykmentin II/2023 saapumiserän paras sotilaspoliisikuljettaja kaartinjääkäri Kasper Sohlman reserviinsiirtojuhlassa 12.3. Automiesristillä, asiaankuuluvin kunniakirjoin ja nimilaatalla sotilaskodin seinällä olevaan kunniatauluun. Huomionosoitusta olivat killasta jakamassa Kai Wigren ja Markku Partanen. Onnea myös kaikille kotiutuville rykmentin varusmiehille ja menestystä reservissä.


5.3.2024 AJHK EDUSKUNNASSA

Autojoukkojen Helsingin Kilta järjesti tutustumisen Eduskuntaan 5.3.2024. Turvatarkastuksen jälkeen oppaamme Harri Henninen kierrätti meitä tunnin ajan ja kertoili talon historiasta, arkkitehtuurista ja kansanedustajien toiminnasta ja "talon" tavoista. Isäntämme kansanedustaja Jarno Limnell liittyi seuraamme jo varhaisessa vaiheessa. Opaskierroksen jälkeen Limnell tutustutti meidät lähemmin ns. päivänpoliittisiin kansanedustajia työllistäviin asioihin. Evästimme häntä myös ase- ja ampumalain muuttamiseksi harrastajaystävällisempään muotoon. Muistoksi ja kiitokseksi vierailusta luovutimme hänelle killan juhlavuoden kirjan. Kirjan avattuaan hän ilokseen löysi ensimmäisenä tutun entisen palvelustoverin kuvan Kaartin Jääkärirykmentistä. Mukava tapahtuma, johon osallistui eduskunnan kanssa sovittu maksimi henkilömäärä. Koska osa kiltalaisista ei mahtunut vierailuun, järjestämme mahdollisesti uuden vierailun syksyllä. Kuvia vierailusta löytyy kuva-albumista.

4.3. Lehtileikkeisiin on lisätty kolme artikkelia:

Autojoukkojen ja Helsingin historia/Sotilasaikakauslehti

Autojoukot ja Autojoukkojen Helsingin Kilta/Töölöläinen

Autojoukkojen pitkä historia/Kamppi-Eira

KILTA JÄRJESTI AVOIMEN ESITELMÄTILAISUUDEN 14.2. KLO 14.00.

Tilaisuus järjestettiin ravintola Kaartissa ystävänpäivänä aiheena Autojoukot Helsingissä 1918-2024. Esitelmä perustui killan toimittamaan 60 - juhlavuoden kirjaansa, jonka on kirjoittanut majuri Marko Maaluoto. Maaluoto kiteytti autojoukkojen historian reiluun tuntiin lukuisten valokuvien avulla. Kuulijoita oli kaiken kaikkiaan 35 henkilöä. Tilaisuus onnistui niin hyvin, että järjestämme vastaavan luennon myös huhtikuussa.
Tilaisuuden aluksi killan pj luovutti Autojoukkokiltojen kilta-ansiomitalin killan pitkäaikaiselle jäsenelle Matti Wällärille ja pronssisen AJKL:n ansiomerkin Joni Lindströmille. Kuvia luennosta on tallennettu kuva-albumiin.


19.-20.1.2024 AUTOJOUKKOJEN HELSINGIN KILLAN 60-VUOTISJUHLA

19.1.2024 klo 12.00 kiltalaiset laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla yhdessä Kaartin Pataljoonan komentajan ja kuljetuskomppanian päällikön sekä Marskin Marmon- auton entisöijien edustajan kanssa. "Marmon-veljeskunnan" Eero Friman laski seppeleen killan kunniapuheenjohtaja Jorma Piipon kanssa Sankariristille. Marskin haudalle seppeleen laskivat kiltaveljet Paavo Virtanen ja Arto Penttinen. Edesmenneen kunniajäsenemme Urho Kaleva Kekkosen haudalle seppeleen laskivat kiltaveljet Heino Vänskä ja Markku Nieminen. Kunniavartion järjesti "meidän oma" Kaartin Jääkärirykmentin Kuljetuskomppanian varusmiesosasto. Ennen virallisia osuuksia killan puheenjohtaja Timo Koukkari ja kiltaveljet Eero Hakkarainen, Harri Savunen sekä Marcus Björndahl laskivat seppeleen edesmennen kunniapuheenjohtajamme Leo R Laineen ja kiltasisar Eila Laineen haudalle. Sää oli tyypillinen tammikuun kirpeä pakkanen, jota tehosti vielä tuima viima.

20.1. vietettiin killan 60-vuotisjuhlan pääjuhla Ravintola Kaartissa, entisessä erityisesti autojoukoille rakennetun funkiskasarmin ruokalassa. Kaiken kaikkiaan 133 juhlijaa oli ilmoittautunut, joten ravintolassa oli tunnelmaa. Juhlimme samalla armeijan autojoukkojen perustamisen 105. juhlapäivää.

Pääjuhlan ohjelman juonsi urheilutoimittaja Timo Pulkkinen rautaisella ammattitaidollaan, joten laaditussa aikataulussa pysyttiin lähes minuutilleen.

Tervehdykset ottivat vastaan killan puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat, jotka samalla kättelivät kaikki juhlijat saapuneeksi.

Killan puheenjohtaja piti lyhyen tervehdyspuheen, jonka jälkeen nostettiin alkumalja juhlivalle Killalle ja Autojoukoille.

Juhlapuheen piti Pääesikunnan logistiikkapäällikkö prikaatikenraali Timo Saarinen käsitellen autojoukkojen (kuljetusjoukkojen) kehitystä alkuajoista nykypäivään.

Huomionosoituksia jaettiin runsaasti ansioituneille jäsenille. Niin vanhemmille jäsenille kuin nuoremman polven edustajille. Myös Killan monivuotisille tukijoille luovutettiin Automiesristit. Kiitoksia ei turhan usein jaella.

Killan toimittaman kirjan julkaisun toteutti itseoikeutetusti itse kirjoittaja, majuri Marko Maaluoto: Autojoukot Helsingissä 1918-2024, Autojoukkojen Helsingin Kilta 60 vuotta. Hän evästi lukijoita leikkimielisesti mm. antamalla tehtäviä, joiden perusteella voidaan tarkastaa lukemisen toteutuminen. Hieno teos, josta ISO, ISO KIITOS Markolle.

Kaaderilaulajien viihdekimara aloitettiin Matti Orlamon johtamana vanhalla Autopataljoonan kunniamarssilla: "Palle Palmrothin sanoittamalla Bensiinihusaarien marssilla. Marssin sanat kuvaavat hyvin automiesten ja -naisten ammattiylpeyttä aselajiaan kohti. Kuulimme serenaadin daameille, Ukranalaisen balladin, Jääkärimarssin ja luonnollisesti Finlandia-hymnin. Ei jättänyt kylmäksi.

Ravintola Kaarti oli loihtinut näyttävän ja maittavan juhlabuffeen, josta sateli ansaittua kiitosta. Kuten eräs kiltalainen totesi lainaten armeijan ilmaisua: ruoka oli hyvää, sitä oli riittävästi ja ruokailijoiden järjestys oli hyvä.

Vapaansanan aikana killan puheenjohtaja Jorma Piippo kiitti järjestelyistä ja kertoili omasta varusmiespalvelusajastaan Autopataljoonassa. Autopataljoonan "vanhojen" edustajana eversti Erkki Laukkanen kertoi ennen kaikkea siitä mahtavasta joukko-osastohengestä, mikä Autopataljoonassa vallitsi. Juontaja Timo Pulkkinen haastatteli lisäksi Kaartin pataljoonan komentajaa everstiluutnantti Jarmo Suokasta, Helsinki-Santahaminan Sotilaskodin puheenjohtaja Inka Tiittasta, kiltaveli Jorma Malmströmiä sekä kaartinjääkäri (res) Jenny Ajantia. Haastateltavat kuvasivat autojoukoissa palvelua omalta näkökannaltaan ja tehtäviltään sekä vuosiltaan.

Kahvin ja pienen makean jälkeen alkoi vapaa keskustelu ja pois lähtiessään juhlijat saivat käteensä kirjan. Kirjan, joka on juhlivan Killan lahja paitsi jäsenilleen myös autojoukkojen historiasta kiinnostuneille lukijoille.

Autolinnan ravintola Kaartin vitriiniin säilytykseen Autojoukkojen ja Kaartin Pataljoonan vanhoja kiertopalkintoja 1920-80- luvulta

Autojoukkojen Helsingin killan esityksestä Kaartin Pataljoona asetti näytteille ja ravintola Kaartin huolehdittavaksi ravintolan vitriiniin vanhoja Helsingin Autokomppanian, Autopataljoonan, Varuskuntapataljoonan sekä Kaartin Pataljoonan kiertopalkintoja. Palkinnot ovat aikoinaan armeijan aikana sijainneet kyseisessä vitriinissä ja näin palasivat "kotiinsa".

Autojoukkojen Helsingin killan pienoislippu myönnettynä perinteiden vaalimisesta ravintola Kaartille 20.1.2019.

Uutiset ja Ajankohtaista : Arkisto

Vuoden 2023 tapahtumat on siirretty arkistoon taltioon. Ne ovat luettavissa vasemman palstan vuosikertomus kohdan linkistä.